Home PageFacebookRSS News Feed
PocketGPS
Web
SatNav,GPS,Navigation
Pocket GPS World - SatNavs | GPS | Speed Cameras: Forums

Pocket GPS World :: View topic - Traffic Reception
 Forum FAQForum FAQ   SearchSearch   UsergroupsUsergroups   ProfileProfile   Log in for private messagesLog in for private messages   Log inLog in 

Traffic Reception
Goto page 1, 2  Next
 
Post new topic   Reply to topic    Pocket GPS World Forum Index -> Garmin Portable Navigation Devices
View previous topic :: View next topic  
Author Message
walkerx
Lifetime Member


Joined: Oct 21, 2009
Posts: 491
Location: South Yorkshire

PostPosted: Sun Aug 06, 2017 12:27 am    Post subject: Traffic Reception Reply with quote

For the past week I've been in Scotland and noticed that traffic providers were not selectable on the device and that all it showed was that it would continue to locate a provider.

When I reached Dumfries or Stranraer the traffic came on, but around many other areas and the rest of the A75 no traffic was received on the device - I couldn't select the standard Inrix or Inrix Dab services (it just kept going back to auto - searching)

I also noticed in the lake district again it wasn't able to lock on to a signal in Hawkshead or Windermere and it wasn't until I got back to the M6 I was able to receive traffic again.

I know for the past few weeks the traffic icon never shows it is using DAB unless I go into the settings for traffic and back out again (doesn't always update), but have had traffic updates around yorkshire without problems.

If I switch to using Smartlink, it shows I'm connected and that the traffic is being provided by the app.

Do you think this is just a problem in these areas or that the unit may just need a master reset to sort itself out, or the worse case scenario is that a fault is appearing on the device/charger unit (device knows the device correct charger is attached)

Just a bit odd, especially as has been working fine since I got it
Back to top
View user's profile Send private message
Kremmen
Pocket GPS Verifier
Pocket GPS Verifier


Joined: Mar 03, 2006
Posts: 6911
Location: Reading

PostPosted: Sun Aug 06, 2017 5:13 am    Post subject: Reply with quote

My guess is that you were in dead spots for the traffic cable. Especially as it kicked back into life when you re entered civilisation.

I don't suppose you would have many traffic issues in those rural areas anyway.
_________________
Satnav:
Garmin DS61 LMT-D (In the car)
Garmin 2599 LMT-D (Indoor test rig)
DashCam:
Viofo A119 V3
Back to top
View user's profile Send private message
marksfish
Pocket GPS Verifier
Pocket GPS Verifier


Joined: Jun 25, 2005
Posts: 799
Location: Sandy, Bedfordshire

PostPosted: Sun Aug 06, 2017 8:20 am    Post subject: Reply with quote

I find traffic on my system very flaky throughout the country.

Quote:
I know for the past few weeks the traffic icon never shows it is using DAB


Never seen an icon on my screen.

Mark
_________________
Garmin Drivesmart 51 LMT-D Europe
Back to top
View user's profile Send private message
sussamb
Pocket GPS Verifier
Pocket GPS Verifier


Joined: Mar 18, 2011
Posts: 4424
Location: West Sussex

PostPosted: Sun Aug 06, 2017 8:22 am    Post subject: Reply with quote

Me neither. Is that an icon related to smartlink?
_________________
Where there's a will ... there's a way.
Back to top
View user's profile Send private message
walkerx
Lifetime Member


Joined: Oct 21, 2009
Posts: 491
Location: South Yorkshire

PostPosted: Mon Aug 07, 2017 12:28 pm    Post subject: Reply with quote

click on the spanner

the traffic icon changes

DAB - means using DAB
Smartlink - means using the smartlink app on your mobile
Standard - means normal traffic

If I switched to smartlink i got the traffic which was correct as there was a smash on the a75
Back to top
View user's profile Send private message
sussamb
Pocket GPS Verifier
Pocket GPS Verifier


Joined: Mar 18, 2011
Posts: 4424
Location: West Sussex

PostPosted: Mon Aug 07, 2017 1:28 pm    Post subject: Reply with quote

Nope, not on the DriveSmart when just using the cable you don't. No change of icon.

Edit: Had an idle moment this afternoon so installed the SmartPhone link and connected it to my device, still can't see any change in icon?? Do see a smartphone icon though Confused

Edit edit!! Got it, stupid me was looking for a change in the icon, the icon is similar but the wording within it changes, must visit specsavers Laughing
_________________
Where there's a will ... there's a way.
Back to top
View user's profile Send private message
walkerx
Lifetime Member


Joined: Oct 21, 2009
Posts: 491
Location: South Yorkshire

PostPosted: Mon Aug 07, 2017 5:21 pm    Post subject: Reply with quote

these are images for standard and dab





when using smartlink it changes dab to smartlink and shows the wireless icon on it
Back to top
View user's profile Send private message
marksfish
Pocket GPS Verifier
Pocket GPS Verifier


Joined: Jun 25, 2005
Posts: 799
Location: Sandy, Bedfordshire

PostPosted: Mon Aug 07, 2017 8:28 pm    Post subject: Reply with quote

walkerx wrote:
click on the spanner

the traffic icon changes

DAB - means using DAB
Smartlink - means using the smartlink app on your mobile
Standard - means normal traffic



I never knew that!! Shame there is no way to have it on the main navigation screen without having the menu open Sad
_________________
Garmin Drivesmart 51 LMT-D Europe
Back to top
View user's profile Send private message
sussamb
Pocket GPS Verifier
Pocket GPS Verifier


Joined: Mar 18, 2011
Posts: 4424
Location: West Sussex

PostPosted: Mon Aug 07, 2017 9:56 pm    Post subject: Reply with quote

My older 1490 shows the icon on the map screen. Shame the later ones don't.
_________________
Where there's a will ... there's a way.
Back to top
View user's profile Send private message
Kremmen
Pocket GPS Verifier
Pocket GPS Verifier


Joined: Mar 03, 2006
Posts: 6911
Location: Reading

PostPosted: Tue Aug 08, 2017 4:20 am    Post subject: Reply with quote

I agree. Just having the occasional faint spinning circle when it's searching can be missed.

A proper permanent icon in the traffic area to indicate success or failure would be far better.
_________________
Satnav:
Garmin DS61 LMT-D (In the car)
Garmin 2599 LMT-D (Indoor test rig)
DashCam:
Viofo A119 V3


Last edited by Kremmen on Tue Aug 08, 2017 11:49 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
walkerx
Lifetime Member


Joined: Oct 21, 2009
Posts: 491
Location: South Yorkshire

PostPosted: Tue Aug 08, 2017 11:25 am    Post subject: Reply with quote

Agreed, the tomtom devices have an icon showing when connected to services on main screen
Back to top
View user's profile Send private message
marksfish
Pocket GPS Verifier
Pocket GPS Verifier


Joined: Jun 25, 2005
Posts: 799
Location: Sandy, Bedfordshire

PostPosted: Thu Aug 24, 2017 5:09 pm    Post subject: Reply with quote

I thought I would run for a few days with the intrusive traffic banner showing on the right side of the scree. On the A1, from Elkesley to Doncaster, no signal. From Hull to Scampton along the A15, no signal. These are quite big swathes of road netowrk that are being missed, even though I have DAB reception in the car. Why it doesn't fall back to TMC is a little annoying.

Travelling a 10 mile stretch from Peterborough to Thrapston along the A605, road shown as closed even though roadworks are overnight. Glad I ignored the warning.

This was just 2 days of relatively low travel for me.

Losing the love for the traffic service and its unreliability. Rolling Eyes

Mark
_________________
Garmin Drivesmart 51 LMT-D Europe
Back to top
View user's profile Send private message
sussamb
Pocket GPS Verifier
Pocket GPS Verifier


Joined: Mar 18, 2011
Posts: 4424
Location: West Sussex

PostPosted: Thu Aug 24, 2017 6:49 pm    Post subject: Reply with quote

How is your cable routed? Mine mainly lies across the dash and rarely loses a signal. Even worked well in France.
_________________
Where there's a will ... there's a way.
Back to top
View user's profile Send private message
marksfish
Pocket GPS Verifier
Pocket GPS Verifier


Joined: Jun 25, 2005
Posts: 799
Location: Sandy, Bedfordshire

PostPosted: Thu Aug 24, 2017 7:40 pm    Post subject: Reply with quote

Lies across the top of the dash, running down to the glove box where it is plugged in. Works fine at home, turn it on and gets signal in seconds, but very flaky when on the move.
_________________
Garmin Drivesmart 51 LMT-D Europe
Back to top
View user's profile Send private message
M8TJT
The Other Tired Old Man
The Other Tired Old Man


Joined: Apr 04, 2006
Posts: 10118
Location: Bexhill, South Sussex, UK

PostPosted: Thu Aug 24, 2017 8:01 pm    Post subject: Reply with quote

Mine locks on in a few seconds as long as I haven't started the engine and then is OK. If I start the engine before it's found the traffic, forget it, it just doesn't find it.
Back to top
View user's profile Send private message







Posted: Today    Post subject: Pocket GPS Advertising

Back to top
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Pocket GPS World Forum Index -> Garmin Portable Navigation Devices All times are GMT + 1 Hour
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Make a Donation



CamerAlert Database

Click here for the PocketGPSWorld.com Speed Camera Database

Download Speed Camera Database
21.055 (31 May 23)



WORLDWIDE SPEED CAMERA SPOTTERS WANTED!

Click here to submit camera positions to the PocketGPSWorld.com Speed Camera Database


12mth Subscriber memberships awarded every week for verified new camera reports!

Submit Speed Camera Locations Now


CamerAlert Apps



iOS QR Code






Android QR Code







Terms & Privacy


GPS Shopping